Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Ο σοβαρός συνδικαλισμός τους πονάει – Το παράδειγμα της Κέρκυρας

Ξεθάβοντας την προπαγάνδα από τις πρόσφατες, προεκλογικής κοπής, εκπομπές και δελτία ειδήσεων, στον ΑΝΤ1 πλέον στρέφονται κατά των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας με αφορμή το κείμενο διεκδικήσεων που μοιράστηκε από εργαζόμενους στους...εργαζόμενους.

Είναι πιθανό, το περιεχόμενο του κειμένου να αποτελέσει ιστορικά το μοναδικό που αναφέρει πραγματικά όσα θα όφειλαν να απαιτούν σωματεία και συνδικαλιστές στην εποχή του ΔΝΤ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας πάνω στη φωτογραφία) δεν αναφέρει πάρα τα αυτονόητα: Διεκδίκηση δεδουλευμένων, 8ωρη εργασία, αλληλεγγύη μεταξύ των μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων, ενημέρωση του σωματείου για τις διοικητικές αλλαγές και τα όσα προπαγανδίζουν οι προϊστάμενοί τους στους χώρους εργασίας.

Όλο αυτό, επειδή ακριβώς αποτυπώνει την αλήθεια και δημιουργεί σε μια μερίδα εργαζομένων την ανάγκη διαφύλαξης των -σε κάθε περίπτωση- κακών εργασιακών σχέσεων έφερε στα κάγκελα το κανάλι του κ. Κυριακού.

Πίσω από το χαρτί που διακινείται στη Κέρκυρα από χέρι σε χέρι οι δημοσιογράφοι-παπαγάλοι του Μίνωα προβάλουν το θέμα με τίτλο “Συνδικαλιστικός μεσαίωνας στην Κέρκυρα εν μέσω τουριστικής περιόδου” στη προσπάθειά τους να στρέψουν την τοπική κοινωνία εναντίον των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά το “ρεπορτάζ” του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (όνομα κι αυτό...) ξεκινά ως εξής: “Να καταδικάσουν την προσπάθεια, ενός δημοφιλή προορισμού, της Κέρκυρας, στον τουριστικό πρωταθλητισμό, προσπαθούν οι εργατοπατέρες του νησιού. Μέσα από έναν δεκάλογο, ζητούν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να θέσουν σε εφαρμογή τον συνδικαλιστικό μεσαίωνα κόντρα στον εργασιακό που καταγγέλλουν”.

Είναι ξεκάθαρο ότι “δημοσιογράφος” που καταγγέλλει τον “συνδικαλιστικό μεσαίωνα”, μάλλον επιδοκιμάζει και συμφωνεί τον εργασιακό μεσαίωνα που είναι αναγκασμένοι να ζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Περίπου 150 μέρες συνεχόμενης εργασίας, χωρίς ρεπό, με 700 ευρώ μισθό κι αυτός με καθυστέρηση που πολλές φορές αγγίζει τους 3 μήνες, 12ωρα ή και 15ωρα ειδικά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και με την ανάγκη εξυπηρέτησης τουριστών που έχουν πληρώσει για 24ωρο all inclusive, δεν αποτελούν και τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς ειδικά όταν γνωρίζεις ότι από το τέλος του καλοκαιριού θα είσαι άνεργος. 

Άραγε τα γνωρίζει αυτά ο κ. Παπακωνσταντίνου; Μήπως ο κ. Κυριακού πρέπει να εκμεταλλευτεί την...ζέση του δημοσιογράφου και να του δώσει την ευκαιρία να εργαστεί κι αυτός κάτω από τις ίδιες συνθήκες;