Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

ΜΜΕ: Ε, όχι και πρόστιμα στα καρτέλ!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη επιφύλασσε η είδηση περί προστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πτηνοτροφικές εταιρίες. Για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις καθώς όπως απεφάνθη οι συγκεκριμένες εταιρίες συντόνιζαν την επιχειρηματική τους δράση, δημιουργώντας καρτέλ στις τιμές.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, “ο συντονισμός αυτός είχε απλωθεί σε ολόκληρο το φάσμα του κοτόπουλου και στην αλυσίδα εφοδιασμού από τους χονδρέμπορους και τα σούπερ μάρκετ μέχρι και τις ψησταριές και τις κρεοπώλες”.

Με λίγα λόγια, επιχειρήσεις έφτιαξαν τα δικό τους καρτέλ από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, ορίζοντας τις τιμές στα δικά τους (υψηλά) δεδομένα. (Τι πρωτότυπο! Δεν δούλεψε ο...ανταγωνισμός...)

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της απάτης, η συγκεκριμένη “επιχείρηση” διήρκεσε από το 1996 έως 2010 ενώ οι εμπλεκόμενοι κατείχαν συνολικά το 75% του μεριδίου της σχετικής αγοράς!

Το σύνολο το προστίμων αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 13 επιχειρήσεις.

Ως εδώ όλα καλά.

Θα περίμενε βέβαια κανείς, η συγκεκριμένη είδηση να αναπαραχθεί ως μια “καλή είδηση” για την χώρα ακόμα και για τη κοινωνία. Ειδικά από τα ΜΜΕ που με τόσο πάθος υπερασπίζονται τα θετικά και τα οφέλη που έχει η “ελεύθερη αγορά” και ο “ανταγωνισμός” που θα “ρίξει τις τιμές” και “θα ωφεληθεί ο πολίτης” γιατί υπάρχει...έλεγχος.
Αυτό όμως δεν το είδαμε. Και ειδικά στις μέρες μας, που η προπαγάνδα προσπαθεί έχει μεταφράσει το ξεπούλημα σε “επένδυση”, τον αετονύχη επιχειρηματία σε “θεσμικό επενδυτή” και που κάθε αίτημα της κοινωνίας των εργαζομένων αποκαλείτε “κομμουνιστικό κατάλοιπο” θα ανέμενε κάποιος ότι τουλάχιστον θα κρατούσουν τα προσχήματα....Όμως ούτε αυτό!

Το βράδυ της Παρασκευής έπεσε το μάτι μας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και στο ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη είδηση. Αν και δεν πέσαμε από τα σύννεφα, ο ΣΚΑΙ, ουσιαστικά υπερασπιζόταν τους επιχειρηματίες που έστησαν το καρτέλ καθώς τα πρόστιμα, όπως επί της ουσίας αναφέρουν, “είναι εξοντωτικά”. Στο ρεπορτάζ μεταδίδουν μάλιστα και δήλωση ενός εκ των επιχειρηματιών (!) ο οποίος μας ενημέρωσε για την “τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις”. 

Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε και ο ειρωνικός τίτλος που έχει το site του ΣΚΑΙ για να περιγράψει την συγκεκριμένη είδηση ("Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα.... να φαν και οι κότες...").

Ας το συνδέσουμε τώρα με τα σημερινά: Είναι το ίδιο ΜΜΕ που επί 24ωρης βάσης προπαγανδίζει την “ανάγκη αποκρατικοποιήσεων” καθώς “όταν θα έρθουν οι ιδιώτες θα υπάρξει ανταγωνισμός και άρα έλεγχος”. Αυτά λένε και για τη “μικρή ΔΕΗ” εδώ και μέρες.

Όμως η υποκρισία τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν δεν άργησαν να φανούν.

Το παράδειγμα με το καρτέλ στο χώρο του κοτόπουλου είναι αποκαλυπτικό. Τα ΜΜΕ που σφόδρα επιθυμούν και προπαγανδίζουν τις αποκρατικοποιήσεις και το “άνοιγμα της αγοράς υπέρ των ιδιωτών” επιχειρηματολογούν συνήθως με βάση τρεις σκέψεις: Η πρώτη ότι το κράτος πτώχευσε και άρα πρέπει να πουλήσεις, το δεύτερο ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν επιχειρηματίες άρα ανταγωνισμό άρα χαμηλότερες τιμές και το τρίτο ότι θα υπάρχει έλεγχος και όχι -όπως άλλοι υπονοούν και άλλοι λένε ευθέως- ανεξέλεγκτους κομματικούς “άρχοντες” που δεν θα δίνουν λόγο πουθενά.

Και τι παράξενο..Τα θέλουν όλα τα παραπάνω..Αλλά, είπαμε, όχι και έλεγχο!