Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Ξέρω τι κάνεις φέτος το καλοκαίρι

Την μεγαλύτερη ευκαιρία για να περάσει νόμους και ρυθμίσεις όσο το δυνατό πιο αναίμακτα και χωρίς απώλειες στη κοινοβουλευτική της δύναμη προωθεί η συγκυβέρνηση από την ημέρα που έκλεισε η βουλή.

Μια τακτική που από μόνη της έχει πολλά μαύρα σημεία καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί το τέλειο άλλοθι για μια σειρά βουλευτών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τους δίνεται η ευκαιρία να ψηφίζουν στα θερινά τμήματα που τους βολεύει και δεν επηρεάζει την εκλογική τους πελατεία.

Μόλις χθες πέρασε από το Α΄θερινό τμήμα της βουλής το “χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο” που ανοίγει την πόρτα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ακολουθεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ, με βασικό επιχείρημα τη δήθεν ανταγωνιστικότητα και τυράκι στη φάκα της προπαγάνδας τη μείωση των λογαριασμών (όταν και αν λειτουργήσει ο “ανταγωνισμός”). Κανένα από τα ΜΜΕ δεν υπενθυμίζει το σκάνδαλο με τις Energa και Hellas Power. Κανένας δεν αναφέρει ότι η απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας θα φέρει αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο ενώ θα επιβαρύνει τις υποδομές για την παροχή του ρεύματος καθώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί και από ιδιώτες που στόχο -φυσικά- θα έχουν το κέρδος με κάθε κόστος.

Και φτάνουμε στη δημιουργία φυλακής τύπου Γ', δηλαδή ενός γκουαντάναμο στη χώρα μας. Η Ελλάδα δηλαδή -και η συγκυβέρνηση που εκτελεί πιστά τις μνημονιακές επιταγές- εκτός από το οικονομικό πείραμα μιας γερμανοποιημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει πειραματόζωο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των κρατουμένων.

Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπαινοβγαίνουν από τη φυλακή, άλλοι ελεύθεροι με όρους κι άλλοι έτοιμοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Υπάρχει ελπίδα αντίστασης; Όπως φαίνονται σήμερα τα πράγματα μάλλον όχι. Ίσως σώσουν τη τιμή των αγωνιστικών διεκδικήσεων οι κρατούμενοι που εδώ και μέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Στο ζήτημα της ΔΕΗ όλα μοιάζουν αρνητικά. Από τη μία πλευρά η στιγματισμένη ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που δυστυχώς έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και από την άλλη τα...μπάνια του Έλληνα (βάλε και λίγο απόεθνική ομάδα ποδοσφαίρου) δεν αποτελούν τους καλύτερους δυνατούς συμμάχους σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει “παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση”. Αν σε αυτό προστεθεί και η διαφαινόμενη τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει η ΓΕΝΟΠ με απεργία και άρα διακοπές ρεύματος μέσα στον καύσωνα που θα έρθει τότε δεν θέλει και πολύ για να χάσεις ένα μέρος των υποστηρικτών σου.

Άλλωστε οι παπαγάλοι της προπαγάνδας δεν θα κάνουν διακοπές!

Υπάρχει όμως και κάτι πολύτιμο που -παρά τη πιθανή ήττα- σε όλα τα παραπάνω θέματα πρέπει να διαφυλαχτεί. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την εκτενή πληροφόρηση της κοινωνίας για τα όσα ψηφίζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι μετά το εσπευσμένο κλείσιμο της βουλής. Να μην υπάρξει ούτε ένας που ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε που θα πει την επόμενη μέρα “δεν ήξερα/δεν κατάλαβα”. Να μην συμβεί δηλαδή ότι ακριβώς συναντάμε σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας η οποία σιωπά στη ψήφιση μέτρων όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου και τελικά, μήνες μετά, κατά την εφαρμογή τους, “διαμαρτύρεται” με επιχείρημα το “δεν κατάλαβα τι θα συμβεί”.