Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Πως έκανε τα ρουσφέτια του ο κ. Σαμαράς; Μια αποκάλυψη από το Foreign Office


Το έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2008, προέρχεται από τα αρχεία του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 1978 που αποχαρακτηρίστηκαν λίγα χρόνια πριν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η περιγραφή του ρουσφετιού στον Βρετανό διπλωμάτη, από τον σημερινό Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είναι τουλάχιστον εριστική, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί σήμερα ο ίδιος για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Ένα δημόσιο τομέα τον οποίο βέβαια “φόρτωνε” ο ίδιος με τους δικούς του ανθρώπους. Αυτό θα πει αξιολόγηση άλλωστε!

Ο R O Miles της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του (FCO9/2734, 7 Δεκεμβρίου 1978) προς τον Βρετανό πρέσβη και άλλους για γεύμα του με τον Αντώνη Σαμαρά, τότε βουλευτή της ΝΔ ( ήταν η πρώτη βουλευτική θητεία του κ. Σαμαρά).

Κατά τη συζήτηση, ο Σαμαράς αναφέρθηκε επικριτικά στο ρουσφέτι λέγοντας πως είναι συνυφασμένο με το σύστημα της σταυροδότησης στις εκλογές. Και για να δείξει στο συνομιλητή του τι εννοεί έφερε ένα απίστευτο παράδειγμα.
Οι άνθρωποι του από την Πύλο τον κάλεσαν στο τηλέφωνο σε κατάσταση συναγερμού («καήκαμε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) επειδή στο χωριό τους είχε διοριστεί νέος ταχυδρομικός υπάλληλος που δεν ήταν προσκείμενος στον Σαμαρά αλλά στον άλλο Νεοδημοκράτη βουλευτή της περιοχής, Αναστασόπουλο.

Ο Σαμαράς επικοινώνησε με τον αδελφό του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αλέκο και τον έπεισε να παρέμβει, χρησιμοποιώντας το εξωφρενικό επιχείρημα: «πώς θα ένιωθε η οικογένεια Καραμανλή αν στις Σέρρες διοριζόταν ένας ταχυδρομικός που δεν ήταν προστατευόμενος τους;».

Προφανώς η οικογένεια Καραμανλή συμφώνησε ότι μια τέτοια νευραλγική θέση στον κρατικό μηχανισμό –όπως του ταχυδρόμου Σερρών- δεν θα μπορούσε να μην ήταν ελεγχόμενη και παρενέβη στην υπόθεση.

Το ρουσφέτι(;) του Αναστασόπουλου απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον ταχυδρομικό ρουσφέτι του Σαμαρά. “Και ο υπάλληλος που έχασε τη δουλειά του, τι απέγινε;”, ρώτησε ο βρετανός διπλωμάτης. Έτσι στρατολογεί τα μέλη του το ΚΚΕ, απάντησε ο Σαμαράς (....).

Το χειρόγραφο σχόλιο της Μπ. Μπρετ-Μπρουκς του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Φόρειν Όφις στην κορυφή του εγγράφου συνοψίζει, δυστυχώς εύστοχα, την κατάσταση: «κάπως μαφιόζικα κόλπα».

Δεν χρειάζεται βέβαια και ιδιαίτερη φανατάσια για να κατανοήσει κάποιος τις πρακτικές που θα ακολούθησε τα επόμενα χρόνια ο κ. Σαμαράς αν αναλγιστούμε ότι είχε αρχίσει τα ρουσφέτια λίγο πριν κλείσει τα 30 και ενώ μόλις είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής...