Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση προπαγάνδα των ΜΜΕ για τη νεολαία - Ο δημόσιος τομέας στο απόσπασμα


Τα χαρακτηριστικά της πραγματικότητα με την εμπέδωση της προπαγάνδας περί "κακού δημοσίου που καταστρέφει τη χώρα", αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για τη νεολαία της χώρας. 


Στο βασικό συμπέρασμα που είναι η απογοήτευση και η τάση φυγής στο εξωτερικό, η έρευνα προσθέτει πως οι νέοι θεωρούν το δημόσιο τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Δεν μας εξηγεί όμως πως ο ιδιωτικός τομέας - ο οποίος υποτίθεται πως στα χρόνια της ύφεσης θα έπρεπε να έχει πληγεί πολύ λιγότερο- δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να βοηθήσει στην...ανάπτυξη της χώρας. 


Δεν μας εξηγεί γιατί οι ιδιώτες -που κατακεραυνώνουν το δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενούς του για τη νοοτροπία του- έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά τρόπου λειτουργίας με αυτό που θεωρούν τροχοπέδη...Είναι θλιβερό την ώρα -που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- 7 στους 10 νέους από 18-34 ετών δηλώνουν πως δεν έχουν κάποιο σχέδιο για τη ζωή τους και ότι θα αναζητούσαν το μέλλον τους στο εξωτερικό, την ώρα που το ίδιο ποσοστό απαντά πως δεν διαθέτει εισόδημα επαρκές για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, την ώρα που το 54% απαντά πως στηρίζεται οικονομικά από την οικογένεια την ευθύνη να τη ρίχνουν στο δημόσιο τομέα...


Διότι αν την ευθύνη έφερε μόνο ο δημόσιος τομέας τότε θα έπρεπε η απάντηση να έρθει από τους "υγιείς ιδιώτες". Αλήθεια όλοι αυτοί, σήμερα που η χώρα καταρρέει που βρίσκονται;


Τι επενδύσεις έχουν κάνει; Πόσο έχουν ενισχύσει τους εργαζόμενους τους; ή μήπως τελικά και αυτοί ήταν κρατικοδίαιτοι από το κακό δημόσιο τομέα; Μήπως τελικά το δημόσιο ήταν αυτό που τους στήριζε; Μήπως οι μισθοί των ιδιωτών προς τους εργαζομένους τους ήταν πολύ χαμηλοί αν και οι ώρες εργασίας σε πολλές περιπτώσεις διπλάσιες; Μήπως οι ιδιώτες τώρα που τελείωσε το πάρτι αποχωρούν μαζί με τα τεράστια κέρδη τους;


Είναι τρομακτικό, αλλά η δύναμη των ΜΜΕ και της προπαγάνδας έχει κάνει θαύματα για το νέο κράτος ιδιωτών -και μόνο- που ονειρεύονται τα αρπακτικά.


Μέχρι και πρόσφατα το όνειρο μιας μεγάλης μερίδας νέων ήταν η πρόσληψη στο δημόσιο. Και αυτό -αν το σκεφτείς κάποιος ρεαλιστικά- είναι πολύ λογικό. Το όνειρο αυτό δεν πατά μόνο στη σιγουριά της μονιμότητας και του σίγουρου μισθού. Ούτε καν στο συγκεκριμένο και σταθερό ωράριο εργασίας. Πατά κυρίως στο γεγονός πως στον ιδιωτικό τομέα, παρά τα υπέρογκα κέρδη οι εργαζόμενοι δεν αμείφθηκαν με περισσότερα χρήματα. Αν κάποιος αμείβεται με τα ίδια χρήματα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα -με τον τελευταίο- να δίνει δυνατότητες προοπτικής μόνο στα λαμόγια ή στους ημετέρους, τότε για ποιο λόγο να στραφεί κάποιος -επαγγελματικά- στον ιδιώτη;


Το αυτονόητο, βασικός σταθερός μισθός επιβίωσης, 8ωρό, πενθήμερο, μοιάζουν για όσους τα διεκδικούν "καταστροφείς της χώρας". Το αυτονόητο που ακούει στο αίτημα για σταθερή δουλειά για όλους θεωρείτε από τους ιδιώτες ισοδύναμο με τη χρεωκοπία της χώρας.

Η δημοσκόπηση - προπαγάνδα είναι θλιβερή. Και δεν είναι μονάχα διότι οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά στη χώρα και ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν. Είναι κυρίως διότι η καταγγελία τους γι αυτό που τους συμβαίνει φτάνει στην επιφανειακή επιθετικότητα ενάντια στο δημόσιο. Κι ας είναι και οι δύο τους γονείς δημοσίων υπάλληλοι. Κι ας σπούδασαν από τη δουλειά των δημόσιων υπαλλήλων γονιών τους.


Άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης


Σύμφωνα με την έρευνα η απαισιοδοξία που διακατέχει τους νέους φαίνεται να παγιώνεται καθώς το 63,7% θεωρεί ότι ούτε στο μέλλον θα αποκτήσει ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ το 66,4% λέει ότι αν του δινόταν η ευκαιρία θα έφευγε από τη χώρα για να δουλέψει στο εξωτερικό.


Παρά τη δυσαρέσκεια, το 42,9% ομολογεί ότι δεν συμμετέχει ποτέ σε διαδηλώσεις και μόνο το 10,4% αναφέρει ότι συμμετέχει τακτικά.


Στην ερώτηση «Ποια από τις παρακάτω λέξεις εκφράζει καλύτερα την ψυχολογία σας αυτή την εποχή;» μόνο το 1,1% των νέων απαντά «χαρά», την «ελπίδα» επιλέγει το 8,3%, ενώ κυριαρχούν η «ανησυχία» (35,7%), το δίδυμο «απαισιοδοξία/φόβος» (28%) και η «οργή» (17,9%).


Τέλος η συντριπτική πλειονότητα των νέων (ποσοστό 67,2%) όταν ερωτώνται για το Δημόσιο, το περιγράφουν ως «το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».