Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία από διάλεξη η πρώτη εμφάνιση του Λ.Παπαδήμου στη Βουλή


Σα να απευθυνόταν σε φοιτητές, επιχειρηματίες, ομολόγους του από το τραπεζικό κλάδο, πάντως όχι προς τον ελληνικό λαό, ήταν η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του διορισθέντα πρωθυπουργού από το βήμα της ελληνικής βουλής. Χωρίς να επισημάνει κάτι το οποίο δεν γνώριζαν οι Έλληνες πολίτες, επί της ουσίας, ο κ.Παπαδήμος απλώς επανέλαβε όσα έλεγε ο προκάτοχός και οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και που θα δηλώνουν πλέον οι Υπουργοί της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.


Χαρακτηριστικό της σχεδόν διάρκειας 40 λεπτών ομιλία του κ. Παπαδήμου, οι συχνά πυκνά διάλογοι μεταξύ των βουλευτών φανερώνοντας τη...βαρεμάρα που είχε πέσει στα έδρανα της βουλής.

Βασικά σημεία της ομιλίας:

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική της χώρας "αν ενωμένοι όλοι οι Έλληνες και με συνείδηση των δυσκολιών δουλέψουν με αποφασιστικότητα", εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

"Η χώρα μπορεί να σωθεί, από εμάς εξαρτάται" τόνισε ο κ Παπαδήμος, χειροκροτούμενος από τις πτέρυγες των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε πολλές φορές ότι "η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα".

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές.

Ως άμεσες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός έθεσε την εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα και τους εταίρους για την κατάρτιση της νέας σύμβασης, καθώς και την υπογραφή της έως το τέλος του έτους, όπως και την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Έμφαση έδωσε στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν, όπως το νέο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του ΕΣΠΑ στις νέες συνθήκες, με βάση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.