Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Revolution days
Στην αντίστροφη μέτρηση για τις πιο κρίσιμες 48 ώρες, από τη μεταπολίτευση και μετά, για τη χώρα, τη κοινωνία και τον ίδιο το λαό ξημέρωσε η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011. Είναι από τις λίγες φορές που τόσοι πολλοί κλάδοι βρίσκονται σε συνεχόμενες απεργίες, που τόσα δημόσια κτίρια τελούν υπό κατάληψη, που τόσοι άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ μισθού-ξεροκόμματου και ανεργίας. Η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Η απόγνωση μοιάζει με κάτι δεδομένο. Η απογοήτευση επίσης. Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στις ιστορικές μέρες που διανύουμε από τη στιγμή που ο Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ από το Καστελόριζο σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και σήμερα η εξαθλίωση συνάντησε τη καθημερινότητα της κοινωνίας.

Δεν ξέρεις που θα πατήσεις και που θα βρεθείς. Δεν μπορείς καν να μετρήσεις τις αντοχές του συστήματος. Τα έχει παρατήσει ήδη; Έχει φτάσει στο τέλος του ή είναι τόσο αμίληκτο που θα το φτάσει μέχρι το τέλος; Ο κόσμος είναι έτοιμος να παλέψει δίχως, επί της ουσίας να έχει έτοιμη την “επόμενη μέρα”; Αλλά με την ελπίδα πως θα τη δημιουργήσει σταδιακά;

Οι απαντήσεις ίσως να δοθούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Το απεργιακό δελτίο του διημέρου:

Το απεργιακό κύμα κορυφώνεται με την 48ωρη πανελλαδική απεργία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τελωνεία, εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικοί, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, μηχανικοί κ.ά.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προγραμματίζονται δύο κεντρικές συγκεντρώσεις. Την Τετάρτη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή, (την ίδια ώρα θα συγκεντρωθεί στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ), και μεθαύριο Πέμπτη συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Αναλυτικότερα:

• Τα λεωφορεία Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

• Τα τρόλεϊ Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

• Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος την Τετάρτη θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

• Το τραμ την Τετάρτη θα κινηθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

• Το μετρό Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τέλος, Τετάρτη και Πέμπτη ακινητοποιημένα θα μείνουν τα ταξί καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης φορτηγά και βυτιοφόρα.

Ανέστειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τη 48ωρη απεργία που είχαν προγραμματίσει για την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ελεγκτές θα πραγματοποιήσουν 12ωρη στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι (ΟΤΟΕ) απεργούν Τρίτη και Τετάρτη, οι εφοριακοί έως την Πέμπτη. Το ίδιο και οι τελωνειακοί υπάλληλοι που άλλαξαν τις μέρες κινητοποιήσεών τους αφού η δεκαήμερη απεργία τους κρίθηκε από τα δικαστήρια -μετά την αγωγή που κατέθεσε ο υπ. Οικονομικών- ως παράνομη.

Απεργία διαρκείας έως και τις 27 Οκτωβρίου προκήρυξαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Κλειστά είναι και θα παραμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας τα ιατρεία του ΙΚΑ. Την Τετάρτη, δεν θα ανοίξουν τα φαρμακεία της Αθήνας και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει και το ΕΚΑΒ.

Οι δικηγόροι απεργούν έως την Τετάρτη ενώ οι δικαστές πραγματοποιούν από χθες Δευτέρα τρίωρες στάσεις εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι). Oι δικαστές προειδοποιούν ότι από τις 7 Νοεμβρίου δεν θα παίρνουν δικογραφίες στο σπίτι, αλλά θα ασκούν το λειτούργημά τους μόνο στα δικαστήρια μέσα στο νόμιμο ωράριο.

Τέλος, την Τετάρτη κλειστά θα μείνουν εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, αρτοποιεία και περίπτερα.