Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το τεχνικό πρόβλημα ενός καθεστώτοςΠραξικοπηματικά, με τρόπο που θα ζήλευαν οι συνταγματάρχες-προϊστάμενοι της ΥΕΝΕΔ, ακυρώθηκε τελικά το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μεταδιδόταν στις 12 τα μεσάνυχτα.
 

Με τη διαφορά πως αυτό θα έπρεπε να περιέχει και το μήνυμα των φοιτητών που προχώρησαν σε ειρηνική παρέμβαση στις 21.00, στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Περίπου 50 φοιτητές, έφτασαν στο πλατό του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ και ζήτησαν να διαβάσουν ένα κείμενο – παρέμβαση της φοιτητικής κοινότητας. Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον άκομψο για το δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, καθώς όχι μόνο το δελτίο κόπηκε απότομα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στις οθόνες μας. Η παρέμβαση και οι διαπραγματεύσεις των φοιτητών με την διοίκηση του κρατικού καναλιού απέφερε καρπούς και η συμφωνία κατέληξε στην μετάδοση βίντεο με τα αιτήματα των φοιτητών.


Τελικά, και σχεδόν 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και ενώ η ΝΕΤ μετέδιδε για ολόκληρο αυτό το διάστημα διαφημίσεις και τρέιλερ από το πρόγραμμά της, μία ανακοίνωση που έκανε λόγο για -δήθεν- τεχνικά προβλήματα ακύρωνε αρχικά την προβολή του δελτίου. Λίγα λεπτά αργότερα με νέα ανακοίνωση από την διοίκηση, οι φοιτητές και οι αλληλέγγυοι που βρίσκονταν εντός και εκτός του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ενημερώθηκαν πως θα μεταδοθεί μόνο το μήνυμα των φοιτητών δίχως το δελτίο ειδήσεων!

Κι όμως ούτε αυτό συνέβη μέχρι τις 1.30 που γράφεται αυτό το κείμενο καθώς τη θέση του δελτίου, εκτός από τις διαφημίσεις και τα τρέιλερ, πήρε μία ταινία. Όπως και να καταλήξει τελικά το ζήτημα της μετάδοσης του μηνύματος των φοιτητών, η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός απόψε υπέστη μία μεγάλη ήττα. Αυτή των εντυπώσεων. Μπορεί το βράδυ της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας, να μην έχει την ευθιξία -όπως επίσημα η ίδια η διοίκηση ενημέρωσε με ανακοίνωσή της- να μεταδώσει το μήνυμα των φοιτητών, όμως από τις πρωινές ώρες, όταν δηλαδή οι πρώτες εκπομπές θα βγουν στον αέρα η δικαιολογία του τεχνικού προβλήματος δεν θα μπορεί να σταθεί πλέον.

Αν μη τι άλλο η σημερινή παρέμβαση των φοιτητών και η αντιμετώπισή της αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη “δημοκρατία” που ζούμε στην Ελλάδα του δικομματισμού και του μνημονίου. Ο Μόσιαλος και η παρέα του δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν από τα μάτια του ελληνικού λαού, ο φόβος τους μυρίζει από χιλιόμετρα. Τρέμουν τόσο πολύ που δεν αντέχουν στην ιδέα της μετάδοσης ενός μηνύματος στις 12 τα μεσάνυχτα από φοιτητές. Είναι τόσος ο πανικός τους που η φίμωση και η καθεστωτική ενημέρωση θέλουν να επικρατεί στις πιο ακραίες της μορφές. Ας γίνουμε όλοι φοιτητές λοιπόν...